top of page
Artiest

Stroom op de vaart

Doorstroom van jong talent in de kunsten

 

Zet jij je in voor de doorstroom van jong artistiek talent naar het professionele veld? Wil je weten hoe de samenwerking met partners uit dat veld je hierbij kan helpen? Lees dan zeker verder!

Vanuit de drive en ambitie om startende artiesten (18-30 jaar) te ondersteunen in het realiseren van hun dromen, sloegen Stad Mechelen en Stad Leuven de handen in elkaar om te kijken wat je samen en van elkaar kan leren. Gezamenlijk onderzochten we hoe je door samenwerking met kunstenpartners die doorstroom kan bevorderen.

"Voor jonge artiesten is het moeilijk om vanuit een laagdrempelige werking als het jeugdwerk hun weg te vinden naar het professionele kunstenveld."

Het eerste luik van het onderzoek bestond uit een traject met beeldende makers die naar een groepsexpo toewerkten. Hier werd dus ingezet op bruggen bouwen in een concreet project, met naast de expokans ook atelierruimte en begeleiding. In Mechelen namen acht jongeren deel en in Leuven negen. Voor de start van ieder traject bracht een iets bredere groep jongeren de noden in kaart. Leuven werkte samen met partners Cas-co, Expo Leuven en M Leuven, Mechelen met de Jeugddienst en het Cultuurcentrum.

In het tweede luik peilde het onderzoek via enquêtes en groepsgesprekken naar de ervaringen, noden en ideeën van muzikaal talent en muziekorganisatoren. Dit gebeurde in samenwerking met muzieksteunpunt VI.BE.
Zowel in Leuven als in Mechelen was er een gesprek met muzikanten, dj’s en producers over hun noden, en vervolgens kwamen organisatoren uit de beide steden samen om ervaringen en ideeën uit te wisselen. In totaal werkten 151 artiesten (waarvan 63 jonger dan 30 jaar) en 37 kleine en grote organisatoren mee. Hier is dus voor een meer overkoepelende aanpak gekozen.
 

Met deze publicatie delen we de ervaringen die we hebben opgebouwd met het bovenlokaal onderzoeksproject Stroom op de Vaart (2021-23).

 

Publicatie

De publicatie kan je raadplegen door de QR-CODE te scannen of het bestand te downloaden.

stroom-op-de-vaart-qr-code.png

Stroom op de Vaart is een bovenlokaal project van Stad Leuven en Stad Mechelen, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid. Voor het eerste luik waren mijnleuven (jongerenwerking van Stad Leuven) en RADAR (deel van de Afdeling Kunst & Cultuur van Stad Mechelen) de trekkers, voor het tweede luik de Directie Cultuur van Stad Leuven en RADAR. Het praktijkonderzoek werd ondersteund door Bamm! en VI.BE.

Vlaanderen_verbeelding werkt.png
bottom of page