bg.jpg
radar_conversatie.png

CULTUURBOTSING IN HET ONDERWIJS

Wij zijn opzoek naar verhalen over culturen die botsen in het onderwijs. We willen in dialoog gaan met het onderwijs, over wat voor jongeren belangrijk is. En waar het soms botst. We gebruiken kunst als hefboom en hiervoor zijn we op zoek naar verhalen over culturen die botsen in de schoolomgeving.


Hoe?

In mei en juni verzamelen we zoveel mogelijk verhalen.

We willen weten wat er leeft en welke thema’s we bespreekbaar moeten maken, binnen het onderwijs. Daarom willen we luisteren naar jou, ook als je een moeilijk verhaal te vertellen hebt.

  • Wanneer botste jij op een cultuurverschil in je eigen klas of schoolomgeving?

  • Wat betekent cultuurbotsing voor jou? 

  • Heb je zelf al een cultuurbotsing meegemaakt of gezien?

  • Hoe ging je ermee om en hoe reageerde je omgeving?

 

Met deze verhalen en de thema’s die naar boven komen gaan we verder aan de slag.

Vanaf juli tot oktober werkt een team van jongeren een selectie verhalen verder uit tot een artistiek product. Ze krijgen hiervoor begeleiding van creatieve coaches. Dat artistiek product kan een beeldverhaal zijn, een podcast, een podiumvoorstelling,… Wat het precies wordt bepalen de jongeren samen met de coaches.

In november presenteren we de uitgewerkte verhalen aan het onderwijs.

Om samen met hen in gesprek te gaan over de thema’s die de verhalen aankaarten. Het traject wordt ook gedocumenteerd waaruit een toolbox ontwikkelend wordt voor scholen, op maat van leerkrachten en leerlingen.

Cultuurbotsing is een project van:

Waka Waka Genaration, De BRON, YAYA YABA LEKI AGENCY, RADAR Mechelen en Erfgoedcel Mechelen.